Kumkvattikompotti Välillä sanon jotain iloiseenkin sävyyn.

Purkkiherkkua!

  • Ruokakuvat ovat vaikeita, ja siksi lahjon jonkun muun ottamaan ne puolestani. (Kuva: Riku Tiedemann)
    Ruokakuvat ovat vaikeita, ja siksi lahjon jonkun muun ottamaan ne puolestani. (Kuva: Riku Tiedemann)
  • Kuva: Riku Tiedemann
    Kuva: Riku Tiedemann

Ruokalehtien lukeminen on omituista. Milloin on trendikästä tarjoilla annokset kulhoista, milloin purkeista. En ole ennen tätä koskaan kokeillut mitään näistä tarjoiluastiatrendeistä. Trendit tuppaavat vaihtumaan niin nopeasti, että ne ovat jo poissa muodista kun tajuan niiden olemassaolon. (Ei nyt huomioida sitä, etten vain omista kivoja astioita, hsssst.)

Tänään kuitenkin tuli sellainen olo, että jälkiruoka olisi paikallaan. Aiempien viikkojen kakkutilausten ansiosta kaapeissa oli vähän sitä sun tätä mitä käyttää, ja päätin sitten kokeilla ruokkia talon asukkaat purkeista. Purkit ovat itseasiassa Tigerin kahden euron juomapurkkeja, mutta kaipa niitä voi tähänkin käyttää. Näin ollen tämä jälkkäri on kirjaimellisesti kaappien pohjilta kaivettu. 

Tarkalleen ottaen molemmissa purkeissa on kerroksittain kermavaahtoa, keksinmuruja, suklaata, vadelmia, mustikoita ja vadelmahilloa. Hyvin yksinkertaista, nopeaa ja helppoa siis. Puhumattakaan siitä, että tiskiä ei pahemmin tule. Mietin vain, että aina lapsena vanhoista tyttökirjoista luki "pappilan hätävarasta", joka oli (kai?) vastaava jälkiruoka. Saatoin siis nostalgiatrippailla hieman kesän kunniaksi jälkkäreitä kasatessani.

Suunnilleen ensimmäistä kertaa yritin todella ottaa kunnollisia ruokakuvia. Rehellisesti sanottuna muistin taas, etten ole valokuvaaja. Tärisevät kädet ja ei-niin-hyvä visuaalinen hahmotuskyky eivät palvele kovinkaan hyvin. Sain siis jälleen kerran kiittää onneani siitä, että talon toinen asukas on kameran kanssa pro. Näin ollen sain kärsivällistä ohjausta ja neuvontaa, ja lopulta sitten valmiiksi otetut kuvat. Ehkä tässä kesän aikana ehdin opetella pitelemään kameraa oikein. Paljon ruokakuvia siis odotettavissa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sinun annoksesi ovat hiukkasen marjaisempi kuin pappilan hätävara, jossa keksinmuruja, hilloa ja kermavaahtoa. Hyvää sekin on.

Käyttäjän EmmaUronen kuva
Emma Uronen

Kiitos, yritin löytää netistä tarkempaa määritelmää mitä siihen kuuluu, mutta mielipiteitä oli aivan liikaa. Hyvin simppeliä ja hyvää siis.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jos tuolla annoksella ei lähde makeannälkä niin ei sitten millään.

Tuli mieleen joskus lukemani ohje, mistähän saisi vaniljatahnaa:

http://blogit.iltalehti.fi/drsugar/category/ruoka/

Käyttäjän EmmaUronen kuva
Emma Uronen

Googlettelin hiukan, ja ilmeisesti ainakin Punnitse & säästä on joskus myynyt. Ilmeisesti sen voi myös korjata aivan aidolla vaniljatangolla sisuksineen. Jännittävää tavaraa, pakko myöntää etten ole koskaan moiseen edes törmännyt.

Näin sanoo (http://herkkuleivonta.fi/fudge/) tuollaisen nettisivun alalaita:

Vanilla Bean paste on vaniljatahnaa. Se sopii hyvin kaikenlaiseen leivontaan, mutta on vaikeasti saatava tuote, sillä normaalikauppojen hyllyltä ei tuotetta saa, joten on käännyttävä luontaistuote- tai erikoiskauppojen puoleen. Punnitse Ja Säästä -liikkeestä löytynee helpoimmin pastea. Vaniljan maku on voimakas ja siitä huomaa, että tuotteessa on aitoa vaniljaa (vaniljaa tuotteessa 47%). Voit korvata vanilla pasten vaniljasokerilla tuplaamalla annoksen. Esim. 1 tl vanilla pastea = 2 tl vaniljasokeria.

Itse tosin kyseenalaistan tuon 1tl/2tl -määritelmän, sillä pastessa vaniljaa on 47% ja vaniljasokerissa yleensä 8-10%. Eli ehkä enemmänkin teelusikka tahnaa vastaa yhtä vaniljatangon sisustaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Vaniljasokerissa ei välttämättä ole aitoa vaniljaa. Se on kallimpi tuote. Kirjoittelin aiheesta aikaa sitten: http://ilgron11.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ruoka/2014...

Käyttäjän EmmaUronen kuva
Emma Uronen Vastaus kommenttiin #7

Itseasiassa nopean kauppakierroksen jälkeen (alkoi ahdistaa ajatus ja täytyi tarkistaa) on kaikissa citymarketin vaniljasokereissa aitoa vaniljaa. Vanilliinisokeri on toki asia erikseen, mutta se nyt onkin paholaisesta olevaa keinotekoista myrkkyä. (Harvoja asioita, joista minulla on vahva mielipide.) Eli ainakin vielä voi vaniljasokerinsa ostaa huoletta! :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kiito Emma, täytyypi kokeilla ainakin Punnitse ja Säästä liikkeestä ja niihin voi varmaan tilatakin jos keskusvarastollaan on.

Joku nettikauppa myy vaniljauutetta, jossa on myös siemeniä. Se kai olisi lähinnä ellei sitä tahnaa löydy.

Käyttäjän EmmaUronen kuva
Emma Uronen Vastaus kommenttiin #8

Vaniljauutteen kanssa suosittelen varovaisuutta,se pilaa helposti koko leipomuksen. Itsellä on kyllä kaapissa pullo, mutta se on niin vahvaa ja arvaamatonta etten uskalla sitä pahemmin käyttää.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Siellä purkista hyvää lapioivat
Vallan kekkeröivät

Kyllä on maailma mallillaan kun makiata riittääpi

Käyttäjän EmmaUronen kuva
Emma Uronen

Kekkeröidä täytyy aina kun vain on mahdollisuus. Ehkä sitten seuraavalla kerralla jotain vähän kesäisempää ja raikkaampaa sitten... :D