Kumkvattikompotti Välillä sanon jotain iloiseenkin sävyyn.

Voiko valmisaineilla saada aikaan hyvää?

  • En muistanut ottaa koko kakusta kuvaa, mutta tässä se, mitä on jäljellä.
    En muistanut ottaa koko kakusta kuvaa, mutta tässä se, mitä on jäljellä.
  • Palasessa näkyvät kokonaista paremmin kerrokset
    Palasessa näkyvät kokonaista paremmin kerrokset
  • Tämän kakun kanssa tämä on oikea kuohuviinivalinta.
    Tämän kakun kanssa tämä on oikea kuohuviinivalinta.

Olen aina inhonnut valmisaineista tehtyjä ruokia, kastikkeita, kakkuja ja ties mitä. (EDIT// Tarkoitan tällä siis kaupan halvimpia mokkapala-tomaattipasta-jauhoja. Ja näitäkin syön jos nälkä on.) Ensimmäistä kertaa teen tähän todella poikkeuksen. Syynä on Betty Crocker-merkin Red velvet cake-valmisainepaketti. Kyllä, vain paketti. Koska pakkaus näytti hyvältä, ajattelin ostaa paketillisen ja kokeilla. Ostin myös saman merkin valmiin kuorrutteen.

Ohjehan oli helppo: sekoita kaikki, jaa taikina kahteen vuokaan ja paista. Täytä, kokoa ja kuorruta. Tämä tuntui hieman liian helpolta, joten keitin väliin vielä kinuskin. Kun tämäkin oli kaadettu vuokaan ja kakku oli jäähdytetty, poksautin auki kuorrutetölkin ja maistoin. Järkytys: ilmiselvää muovailuvahaa! Haisi samalta, näytti samalta ja maistui samalta. En ollut enää yhtään varma, halusinko kuorruttaa mahdollisesti ihan hyvää kakkua muovailuvahalla.

Kuorrutin kuitenkin. Ja kerron sen, etten tee moista hommaa edes koskaan. Edes paletilla kuorrutetta ei saanut asettumaan kauniisti ja sileästi kakun päälle, vaikka vieressä seisoi ammattilainen neuvomassa. Näin ollen on viimeinen kerta, kun kuorrutan valmiskuorrutteella yhtään mitään.

Noh, kuorrute pysyi pinnassa ja jäähdyttelin kakkua lisää. Kun se tuntui suunnilleen jäähtyneeltä joka puolelta, kaivoin sen jääkaapista ja totesin, että syteen tai saveen ja vuolin itselleni palasen. Kinuski leikkautui kauniisti, eli ainakin se onnistui. Kun otin ensimmäisen suullisen kakkua, totesin että kakku itsessään oli hyvää, ja kinuski ja vadelmat samoin. Kuorrute olikin sitten asia erikseen, mutta sen maku oli onneksi melko vähäinen. Liian makea tästä kakusta tuli, mutta kyllä sitä ilokseen pienissä määrissä syö.

Erityisen iloista sen syömisestä tulee, kun avaa vielä kuohuviinin sille kaveriksi. Alkosta suunnilleen kuudella eurolla saatava Rebelle-kuohuviini (makea, vadelman makuinen) on sille täydellinen kumppani. Kyseessä on suosikkialkoholijuomani, ja samaa kuohuviiniä tarjoiltiin muunmuassa YO-juhlissani. Sitä en voisi koskaan vaihtaa toiseen. Kuitenkin, kokeilkaa ihmeessä tätä valmiskakkua, mutta jättäkää kuorrute suosiolla väliin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hauska juttu, että kakku onnistui "lähes". Olisi paljon ikävämpi, jos olisi ollut täysin kökkötraktori.

Käyttäjän EmmaUronen kuva
Emma Uronen

Onneksi niin, koska muuten pitäisi äkkiä etsiä joku syömään se pois kaapista. Nyt kun se on suurimmilta osin hyvää, sitä voi syöttää sekä itselleen että talon toiselle asukkaalle.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Teet vaan niinkuin äitis
Jos kakusta tulee kökkötraktori niin jätä se saataville
Minä syön kaiken mikä eteen tulee silleen "vahingossa"

Tämä näytti kyllä menneen jo
Minä jo meinasin sanoa että kun olet tulossa tännepäin töihin viikonloppuna
Olisit ottanut mukaan jos pahaa on
Voisin todistaa että tuskimpa on

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Kuuleppa Emma..kyllä niitä valmisaineita voi käyttää,mutta se vaatii vähän kokemusta ja harjoittelua..monesttikin jokin tuollainen valmisjuttu vaatii vähän tuunausta..olikohan toi nyt oikea sana..tokihan on niin,että juttu pitäis onnistua sillä ohjeella,mikä paketissa on,mutta käytännössä voi olla toisin.En nyt lähde arvailemaan,mikä tuossa kuorrutteessa on mennyt pieleen,syitä vois olla useitakin.Näissä valmistuotteissa on se huonompi puoli,että ne on yleensä kovin keinotekoisiakin,sieltäkin saattaa löytyä syitä..muuten tulet sitten aikanaa töissä huomaamaan,että siellä ravintolakeittiössäkin käytetään kaikenlaisia "valmistuotteita" työntekoa kätevöittämässä..ei toki nyt tuollaisia,mutta jotain kumminkin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Juu, mulle tuli vähän aikaa Aromi-lehti, ja voi sitä ravintoloille ja suurkeittiöille tarjolla olevien valmistuotteiden määrää.

Käyttäjän EmmaUronen kuva
Emma Uronen

Luen itseasiassa itsekin Aromia kiitos koulun kirjaston mainostuksen. Valmistuotteita on todellakin joka makuun (tai mauttomuuteen ihmisestä riippuen). Olen vain itse niin tottumaton niihin, etten saa niin hyvää jälkeä kuin mitä varmasti kokeneempi ihminen saisi aikaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #5

Emma, ne kun ovat "tukkupakkauksia" niin en tiedä, mutta voi kai se niinkin mennä että oppii erottamaan jyvät akanoista?

Käyttäjän EmmaUronen kuva
Emma Uronen Vastaus kommenttiin #14

Niin. Ja no, sitä varten taidan koulussa olla että jotain vielä oppisinkin. Vuosi eteenpäin saatan jo jotain jostain tietääkin :D

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Käy silti se toinenkin vuosi, siitä tulee hyvä ammatti. Toki jos mielesi muutat voit hankkia toisenkin.

Muutama luu varastossa antaa turvallisuuden tunteen, sanoi Snoopy :)

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #16

Tää on niitä hommia,josta duunit ei lopu,niinkauan kun ihmisen täytyy syödä..no vanha klisee,vaan niinhän se on..ja sitte sekii,et vaikkei ravintolakokkia tuliskaan,niin koulutuksesta on hyötyä muissakin hommissa jopa parempia ja paremmin palkattujakin.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen Vastaus kommenttiin #24

Eniten on muuten hyötyä jos ei ole virkaatekevä kokki
Vaimo kun opiskeli kokiksi ja minä olin rakennusmies niin meillä tehtiin niin että kotosalla vaimo naulasi ja naputti ja minä tein ruoat
Kuka sitä enää työ/opiskelupäivän jälkeen viitsii sitä samaa kotosalla

Sitten kun vaimo menikin myyjäksi hommiin niin se hyöty koulutuksesta realisoitui monipuolisempana kotiruokana joita minäkin opettelin tekemään

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #25

Aijaa..no Emmahan onkin äiteensä jäljillä sitte näissä kokittelujutuissa,vaan on kai sullakin,joku osuus,kun
kerran osaat ja tykkäät ruokaa laittaa.Silloin kun mä olin pentu
50-60 luvun taitteessa tuo miesten kotiruoanlaitto ollu kai kovin tavallista,mut mun faija,joka oli sekatyömies,teki hyvää ruokaa ja kokkas aina viikonloppusin..no ei mutsinkaan taidoissa mitään vikaa ollu.Faija delas 62 ja siitä alko mun ruoanlaitto 12 veenä,kun oli pari pikkuveljeä ja mutsi oli löysitöissä.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen Vastaus kommenttiin #28

Aika pienenä perusteet opettelin kun faija oli kuollut ja mutsi paljon töissä
Vaihtoehtona oli syödä valmisruokaa josta en ole oppinut ikinä pitämään
Tai sitten rohkeasti kokeilla mitä tapahtuu jos ottaa ja tekee vain

Erehdyksen kautta menestykseen
Joskus oli kyllä aika karmivaa se sapuska ja toisinaan onnistui loistavasti

Sitten vielä kun on asunut omillaan 14-vuotiaasta lähtien niin opetteli lisää
Tosin monesti silloinkin omiaan ohjeisiin lisäillen

En erityisemmin pidä valmisruoasta tai pikaruoasta
En edes hyvästä ravintolaruoasta liian usein
Joskus muinoin oli varaa syödä töissä huoltoasemapöperöä
Aika äkkiä sekin rupeaa maistumaan yhdeltä ja samalta

Kotiruoka on pitänyt minut tiellä ja sanoisinko tukevoittanut elämäni

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #14

Näitä erilaisia valmistuotteitahan käytetään ruoanvalmistuksen osina tai pohjana,niitä voi ja pitää parannella.. valmistuotteen ns.teollinen maku,mikä niissä yleensä on, pitää osata poistaa..sen oppii sitten..

No vaikka esimerkki..ruskeakastike pussista ja pussin ohjeilla..eihän sitä syö erkkikään..vaan lisätäänpä loraus kolmensipulin ruokakermaa,ripaus sokeria,joka hävittää natriumglutamaatin kitkeryyden ja vaikka pikkusen paahdettua sipulia..nii a votsie..

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #20

Hannu, sitä vähän arvelinkin että ovat (valmistusta nopeuttavia) tuunattavia pohjia, ja kokkaajasta on sitten kiinni mitä niistä saa aikaan.

Käyttäjän EmmaUronen kuva
Emma Uronen

Totta. Todennäköisesti opettelemalla ja yrittämällä toimia omin päin saisi aikaan paljon parempaa. Kuorrutteessa voi olla ollut ongelmana niinkin hassu juttu, etten vain ole tottunut valmiiseen ja sen maku sen takia kummastutti. Valmistuotteetkin ovat varmasti ensimmäiseen työharjoitteluun mennessä tulossa tutuiksi, ja hyvä niin. Se on aina laajennusta omaan osaamiseen, kun osaa käyttää valmista ja itsetehtyä.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Emma,

Sä oot taipaleella aivan alussa.Kokemus karttuu,nou hätä.Olet luova ihminen ja ruoanlaitto,jos mikä on luovaa toimintaa.Vanhan kokkisedän neuvo..vaikket sitä pyydäkkään,on se,että ota koulutuksesta kaikki irti minkä siitä saat.Kun tekniikat on hallussa,sen jälkeen voi lähteä sitten säveltämään ja ennekaikkea ratkaisut asioille löytyy hyvän perustiedon avulla helpommin.
Siivilissähän mikään ei estä kaikenlaisia,hullujakin koikeiluja..ajatukset,ettei näin tai noin voi tehdä voi unohtaa..näinhän ne kaikki jo olemassa olevat klassikotkin on synnytelty..mitäs,jos näin tai noin..ja aina jossain on ollut joku,joka on sitä mieltä,ettei noin voi TEHDÄ..sitte senkin jälkeen,kun nää koulut on käyty,niin on hyvä muistaa,että tää on yks niistä aloista,joka muuttuu ja kehittyy kaiken aikaa..eli tässä ei oo valmis oikeastaan koskaan.
Aseta tavoite,vaikka tuonne kymmene tai viidentoista vuoden päähän oman keittokirjan muodossa. :))

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minä taisin lihota kaksi kiloa vain lukemalla tämän blogin. Taidan suosista jättää jatkossa ainakin leipomisohjeesi väliin.

Käyttäjän EmmaUronen kuva
Emma Uronen

Kannattaa jos tahtoo itsestään pitää huolen. Tuppaan aina vitsailemaan, että suuri osa resepteistä ajaa niiden tuotoksia nauttivan diabeetikon välittömään vaaraan. Ehkä seuraavana leipomislinjana olisi vuorossa sitten hieman vähemmän sokeri-kerma-voi -painotteinen leivonta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Joskus vastasin johonkin kakkuohjeeseesi ja sain sen jälkeen monta päivää laihdutuskuurimainoksia aina kun tulin tälle foorumille:o/

Käyttäjän EmmaUronen kuva
Emma Uronen Vastaus kommenttiin #9

Kirottua, internetin ovelat mainostajat tietävät jo, mitä tapahtuu jos nauttii tarpeeksi paljon kakkua. Täytyy alkaa kirjoittaa jostakin muustakin vaihteeksi taas.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Siihen aikaan kun vielä leivoin joskus kakkujakin käytin noin puolet ohjeissa mainituista sokerimääristä.
En ymmärtänyt millä ihmeen "paletilla" levitit kuorruteetta.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Minä olen kanssa justiinsa huomannut että kaiken syömisestä tulee iloisempaa jos korkkaa vaikka pullon viskiä sen syötävän seuraksi

Vaikka olen kyllä muutoinkin tavallisen iloinen paksukainen

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

MItäs muuten vanhempi Uronen söis ton viskin kanssa..otaksunko oikein,että tunnet tämän Emma neidon,vähän lähemminkin,kuin vaan nettikaverina?

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Viskin kanssa voi syödä vaikka mitä mutta makean puolesta erilaiset suklaaleivonnaiset ovat vallaan loistavia
Kuin myös valkosuklaa vekotin leivos (mikähän lienee oli leivos, en muista)
Enkä pistä myöskään pahakseni viskillä tahi konjakilla kostutettuja leivoksia

Juu ollaan Emman kanssa aika hyvin tunnettu vuosia :D
Suorastaan syntymästä asti

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #19

SItä miä vähä pelkäsinkii ?
Joo..viinojahan on käytetty leivonnaisissa etenkin aikojen alusta asti ja toki muussakin varsinaisessa ruoanlaitossa.
Wiski suklaa kakku muistuu mieleen..perusuklaakakku,joka kypsänä kostutetaan viskillä.Satutko muistamaan meidän nuoruudessa oli..saattaa olla vieläkin olemassa..perunaleivos..sellanen koiranpökäleen näkönen ja kokonen rommileivos..hyvää,mutta kahta peräkkäin ei kyenny syömään..onhan noita :)

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen Vastaus kommenttiin #22

Muistan muuten tuon rommileivoksen ja sain miettiessäni jonkinlaisen makumuistonkin kielen päälle siitä miltä se maistui

Täytyy varmaan kerjätä vaimoa joskus tekemään moisia
Minulta sujuu ruoanlaitto mutta leipominen ei aina onnistu kun suosin ns "hullu professori" metodia ja viskon satunnaisia aineosia sekaan makua antamaan

Leipomisen kanssa pitää olla hieman tarkempi siitä mitä laittaa ja kuinka paljon

Tai no juu
Sämpylät onnistuvat mutta eivät nekään ohjeen mukaisia kyllä ole
Muistuttavat enemmän jotain kauraleipää kuin sämpylöitä
Erittäin syötäviä siitä huolimatta

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #23

Jahas..mahdatkohan sinä olla se veljeni,jota en ole tiennyt olevan olemassakaan :)..nimittäin minäkään en ole ollu ikinä,enkä ole vieläkään mikään leipuri.Työkuvioissa on joutunnu tekemään tietysti,mutta,siviilissä en ole montaakaan kertaa leiponut.lähinnä kans,jotain leipää tai sämpylöitä.Pentuna,kun kaverit alotteli kakkujen tekemisellä,mua ei ees kiinnostannut,mut läskisoosia piti opetella.Saatto johtua tuosta samasta syystä,kun sullakin..leipominen on liian pikkutarkkaa.Ammatin kiroja on se,kun kysytään reseptejä ja sitte täytyykin alkaa miettimään määriä,kun omat mitat selkäytimessä on..liraus,loraus,ripaus,tilkkanen,ämpärillinen ja hehtolitra.. :) oudompi saattaa näistä hämmentyä ja ihmetys menee kummastuksen suuhun..näillä mitoilla en ole kumminkaan ketään toistaseksi tappannu saati sairastuttannu..ja joku on kehunnukkin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #22

Mulla on jossain himskatin hyvän konjakkikakun ohje, täytyykin kaivaa se esille. Ja joku punssileivos, missähän senkin ohje on. Vai oliko se punssikakku, en ole tehnyt sataan vuoteen.

Hannu, onks sulla jonkun punssileivonnaisen ohje?

PS. Älä laitakaan kun kirjoitit että: nimittäin minäkään en ole ollu ikinä,enkä ole vieläkään mikään leipuri.

Voisinhan olla ensimmäinen, joka ohjeeseesi kuolee.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #27

Katsotaan sano lääkäri..miä oon vaan jääkäri,mut jos miä lunttaan jostain.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen Vastaus kommenttiin #27

Ai juma tuo konjakkikakku
Tätini joka on yllättäen kokki :D teki kerran ja päätyi sitä kautta meille
Jouluna vaimo tekee jälkiruoaksi

Ai, ai ja nyt minä rupesin miettimään joulua ja jouluruokia ja on vasta syksy

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #19

Minun suosikkini kakunkostukkeena, mutta ei kurkun-, on ehdottomasti arrakkipunssi.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Heh
En muistanut ottaa koko kakusta kuvaa (hymiö jossa myyrä syö leikkokukat)

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Punssikakkku

150 g kivettömiä pilkottuja luumuja
3/4 dl punssia
200g voita
2 dl sokeria
3 munaa
1 rasia punaisia coctailkirsikoita
2,5 dl vehnä jauhoja
1 tl leivinjauhetta

luumut punssiin likoamaan 20 min
voi ja sokeri vaahdoksi + munat yksitellen
kuivat aineet + coctailmarjat+luumut ja punssi viimeiseksi

175 c alataso..reilu tunti
kuvassa toi nayttää englantilaiselta joulukakulta.

Sitte tollanen savariinisovellutus..tollanen,kun,tuossa JUhalle kerroin viskikakku..viskin sijasta punssia.
kakku pitää olla tiukka,ettei se hajoo,kun se "likoaa" siinä viinassa..eikä se saa tietenkään liota siinä liian kauaa.Lähinnä se kastetaan siinä muutaman kerran tai punssi levitellään sudilla

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kiitos Hannu, tuosta tulee joulukakku!

Käyttäjän EmmaUronen kuva
Emma Uronen

Kiitos tästä! Otin talteen ja kunhan pimeä syksy tulla jolkottaa koko voimassaan niin laitan kokeiluun. Onko jotain suositusta, millainen punssi olisi tähän hyvää vai onko se aivan se ja sama? (En tiedä alkoholeista leivonnassa mitään, niin parempi kysyä väeltä joka osaa ainakin jollain tasolla :D)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

En löytänyt Alkon sivuilta muita kuin Carlshamns Flaggpunsch Original, ja se on vanha tuote, jota varmana voi käyttää.

Loput voi säästää laskiaiseksi, tai tarjota kylmänä kahvin kanssa ruuan jälkeen:)

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #35

NO entäs sen laskiais rokan kanssa..hernesoppaan ruottalaisten tavan mukaan hienoa sokeria,siihen lautaselle vaan ja punssit lasiin..eikä se oo ees pahaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #35

Kahvin kanssa mielummin konjakkia kiitos!

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Juu,ei kestä ihan netistä lunttasin.Vaan tosta punssista..en ole koskaan ollu liköörien kovinkaan suuri ystävä,mutta tuosta punssista olen pitänny lapsesta saakka..saatiin aina lusikallinen maistaa,jos kotona sattu olemaan.
Punssia on pidetty peri ruotsalaisena,vaikka alkuperä on jossain muualla..titta på Wiki.Katsoin ja hämmästysin Alkon sivuilta,kun juurikaan mitään punsseja ei näkynny..kauppareissulla kysyin alkosta,kun se siinä vieressä oli..väitti ettei heillä ole muuta,kuin jotain lääke punssia ??
No joo..onhan se,jos monopolista ei löydy..?..ei tuollanen kakku kummottista vaadi..hinnaltaan halvinkin riittää..jos nyt siis sattuu olemaan..niissä ei ihmeempiä makueroja ole,oli se kenen tekemää hyvänsä ja mikään vuosikertajuttuhan se ei ole.Helpoin tie on ostaa hyvin varustetusta ruokakaupasta punssiaromia riittää ihan hyvin..tai sitte,jos käväisee jollain laivareissulla ja etenkin ruotsin puolella,niin sitten sieltä.
Toi lääkepunssi puolikkaan pullossa ois maksannu 16 ja sentit päälle..vähän tyyristä..

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #36

Juu, punssi on hyvää, tilasin sitä ennen kahvin kanssa silloin kun muut tilasivat konjakkia, konjakkiin tottuminen kun kesti. Siitä on aikaa, punssilasissa oli muistaakseni korva, mutta netistä ei enää löydy punssilasiakaan.

Kai tuota Carlshamns Flaggpunsch Original voi tilata paikalliseen Alkoon kun sitä kerran listalla on. Aattelen nääs jo joulun jälkeistä laskiaistakin :)

Edit: punssilaseja löytyi ruotsiksi, ja on niissä korva

http://www.partyproffs.se/files/produktbild/glogg.gif

Käyttäjän EmmaUronen kuva
Emma Uronen Vastaus kommenttiin #36

Kävin uteliaisuuttani tänään itsekin kysymässä alkossa punssitilannetta, ja ilmeisesti heillä tosiaan on valikoimissa yhtä ainoaa laatua. Myyjä tosin kehui, että on erinomaista tavaraa ja sopii aivan kaikkeen. Ehkä pitää siis vielä kokeilla...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #39

En tiedä nykyisistä valikoimista, mutta kerran hankittiin Alkosta punssipullo kakunkostukkeksi. Mielestäni siinä oli turhan laimea arrakin maku. Arakki-aromia saa ilmankin alkoholia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kas, siellähän se punssi on jo mainittu.
Kuulostaa herkulliselta. Tuunausehdotus: toisen sokeridesilitran vois korvata rusinoilla. Niitäkin pitäisi punsissa liottaa.