Kumkvattikompotti Välillä sanon jotain iloiseenkin sävyyn.

Uusi elämänvaihe ja kakkuresepti

  • Niin, ja sain valkoisen hatunkin! Nyt voin käyttää sitä soppakulhona.
    Niin, ja sain valkoisen hatunkin! Nyt voin käyttää sitä soppakulhona.

Niin siinä sitten kävi, etteivät yliopiston ovet auenneet minulle, vaan jäin varasijalle ja sieltä täpärästi ulos. Piti siis äkkiä keksiä, että mitä sitä sitten ajallaan tekee, kun välivuosi ei vaan tuntunut hyvältä vaihtoehdolta.

Syöksähdin siis opintopolun sivuille katsomaan, mitä kaikkea lisähaussa oli tarjolla, ja satuin bongaamaan Stadin ammattiopistolta kaksivuotisen, yo-pohjaisen kokin koulutuksen. Hain  sinne, ja viikkoa myöhemmin sain soiton ja kutsun tulla kouluun. Seuraavat kaksi vuottani on siis nyt pelastettu!

Ja ensimmäiset viikot ovat jo livahtaneet vauhdilla ohi. Olemme tutustuneet toisiimme ja siihen, mitä olemme tekemässä. Myös ensimmäiset (mutta eivät todellakaan viimeiset) päivät keittiössä ovat jo menneet. Keittiöön päästyäni huomasin, että asiat sujuivat siellä helposti ja nautin tekemisestä. Olen siis päässyt koulun aloittamisen jälkeen pohtimaan vakavissani, että olisiko tämä nyt todella se kuuluisa "mun juttu".

Kaksitoista vuotta olen ehtinyt istua paikallani ja päntätä kirjoista loputonta tietomäärää. Nyt ammattikouluun päädyttyäni huomasin, että olen täydellisen kyllästynyt lukemaan vakavia tietoteoksia ja kirjoittamaan upeita esseitä. Näin ollen voin todeta olevani jopa jollain tapaa kiitollinen siitä, etten päässyt yliopistoon. Sen takia jouduin miettimään uudelleen sitä, mitä haluan elämälläni tehdä. 

Vaikka alkuun vaivuin suureen epätoivoon jäätyäni yliopistosta ulos, niin nyt se ei enää harmita. Tuntuu, että sain lisää aikaa etsiä itseäni ja omia vahvuuksiani, kun päädyinkin Viikin sijaan Roihuvuoreen. Minä todella tarvitsin tämän ajan, joten nyt voin vain onnitella itseäni hyvästä valinnasta.

Aivan loppuun vielä aivan erinomainen kahvikakkuresepti, jonka mukaan teimme kakkua koululla:

Ananas-kookoskakku

Ainekset:

200 g voita

2 ½ dl sokeria

1 muna

2 ½ dl kookoshiutaleita

3 ½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

n. 4 ananasviipaletta pieninä paloina

Tee se tällä tavalla!

1. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.

2. Vatkaa mukaan muna.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan pienissä osissa sekoittaen välillä.

4. Valuta ananakset ja pilko ne. Lisää sen jälkeen ananaspalat taikinaan, kääntele ne huolellisesti mukaan niin, että ananasta on tasaisesti joka puolella. (Ananas yrittää kovasti olla sekoittumatta, joten tarkkaavainen kääntely ja varmistuksen varmistaminen kannattaa)

5. Voitele ja korppujauhota kahvikakkuvuoka huolellisesti.

6. Kaada taikina vuokaan ja paista sitä 150-asteisessa kiertoilmauunissa tai 175-asteisessa tavallisessa uunissa n. 45-60 min. 

7. Kun kakku on otettu uunista, anna sen jäähtyä vähän aikaa vuuassaan  ennen kumoamista. Kun kakku on jäähtynyt, kumoa se vadille ja tarjoile. (tai syö kokonaan itse, kuten itse mielelläni tekisin)

Kannattaa kokeilla, tämä on täydellinen makea ja herkullinen kesäkakku. Ja jos haluaa kakkuun lisää ananasta, voi sinne laittaa säilykeananaksesta osan säilyketölkkiin jäävästä mehusta. Jos teet niin, muista suhteuttaa kuivat aineet lisänesteeseen!

 

Kiitos hyvistä huomioista reseptiin liittyen Seija Nylundille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen
Käyttäjän EmmaUronen kuva
Emma Uronen

Eihän sille rehellisesti sanottuna paljoa muuta käyttöä amikselle ole kuin se soppakulho. Voin kokkailla siihen sitten :DD

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Älä nyt heti luovuta :D
Kokkailet, hoidat sen anniskelupassin siinä sivussa ja hoidat vaikka duunin itsellesi

Helpompi sitten hakea ja opiskella sitten sitä muutakin myöhemmin
Meinaan kun on mahdollisuus tehdä töitä ja tienata siinä sivussa

Ei tarvitse venyttää penniä (senttiä) eikä pinnaa (käpyä)

Hyvä siitä tulee

Sitäpaitsi jos kokin homma on sitten se mitä haluat tehdä
Niin miksipäs ei kuule niinkin

Työ, on työtä on työtä elikkäs duunia kuin myös arbeittia joka vapauttaa
(Vapauttaa vain rahapulasta mutta se kiva tunne on)

Hyvä tulee kun pistää tuulemaan
Et kuitenkaan jäänyt makaamaan ja ulisemaan et mie en oo mittää buh-huh-huu
Vaan pistit hommat kuosiin ja eteenpäin

Käyttäjän EmmaUronen kuva
Emma Uronen Vastaus kommenttiin #3

Se olisi suunnilleen se suunnitelma. Ja kun periaatteessa jos valitsen tutkinnon osat oikein, voin tehdä tarjoilijan duunia, kokin duunia tai baarimikon duunia. Triplavoitto tuo koulu siis!

Työ on kiva kun siitä saa rahaa. Ja (ainakin tällä hetkellä) keittiössä olo tuntuu varsin mielekkäältä, eli silloin jos vielä saisi työn mistä tykkää niin sehän olisi aika poppia ja rokkia.

Ei sitä oikein voi jäädä makaamaan, järkihän siinä sammuu. Ei sitä kuitenkaan huvikseenkaan yhteiskunnan elättinä loju. Ei vaan sovi tähän mun juttuun yhtään.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen Vastaus kommenttiin #4

Juu ja eihän yhtä duunia tarvitse välttämättä koko ikäänsä tehdä
Niinkus tiedät mä olen tehnyt jotain kolmekymmentä eri hommaa
Useimpia vielä ilman mitään koulutusta

Usein kuultuja lauseita niiden yhteydessä ovat olleet mm

- Oletko tietokonetta nähnyt (joo olen nähnyt mutten ikinä käyttänyt)
- Osaatko ajaa tätä (Toki, toki osaan annas vain avaimet)
- Voisitko ottaa tuon tuosta (Jeps mutta puhutaampas palkasta)

Elämä on, elämä menee ja elämä kuljettaa

Jos ei tyydy siihen mitä saa ei hyydy paikallensa odottamaan että joku muu hoitaa
Ei hoida
Kun itse tekee niin hyvä tulee

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tuskin sillä yliopistollakaan mitään käyttöä olisi.
Onnittelen onnistuneesta opiskelupaikasta.

Käyttäjän EmmaUronen kuva
Emma Uronen Vastaus kommenttiin #14

Ja ainakin nyt tuntuu, että vaikka olisikin niin pakko vähän miettiä, että mitä oikeasti elämällään haluaakaan tehdä. Kiitokset!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Paistolämpötila 150° on kakulle ennenkuulumattoman alhainen, oletko varma?:)

Käyttäjän EmmaUronen kuva
Emma Uronen

Oletpa oikeassa! Unohdin, että käytin tehdessäni tähän kiertoilmauunia, jonka takia lämpötila on matalampi. Tavallisessa uunissa lämpötilaksi kannattaa asettaa 175 tuon sadanviidenkymmenen sijaan. Suurkiitokset hyvästä huomiosta!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kaikkea sitä oppii kun vanhaksi elää. Uunissa on kiertoilma-asetuskin, mutta kakkuihin en ole sitä käyttänyt. Joihinkin alkuun pohjalämpöä ja sen jälkeen tasalämmölle.

Käyttäjän EmmaUronen kuva
Emma Uronen Vastaus kommenttiin #8

Meillä ei koululla ole muita kuin höyry- ja kiertoilmauuneja, niin niiden käyttöä ole pakko siellä opetella. Kypsyi todella tasaisesti kiertoilmauunissa, ja en tiedä toimisiko tavallisen uunin kiertoilmatoimintokin samalla tavalla. Pitää kokeilla, niin osaa sitten vastaisuudessa neuvoa tavallisen uuninkin kanssa paiston.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Kerro vaan, ja kakkuasikin aion kokeilla, siitä ohjeesta kiitos kaunis, mutta tätä kohtaa en oikein ymmärrä:

4. Valuta ananakset ja pilko ne. Lisää sen jälkeen ananaspalat taikinaan, sekoita HUOLELLISESTI! (Ananas yrittää kovasti olla sekoittumatta, joten voimakas sekoittaminen kannattaa)

Siihen valmiiseen kakkutaikinaan kun loppuainekset yleensä vain varovasti käännellään, eikä voimakkaasti sekoiteta.

Sorry, jos kuulostaa niuhottamiselta :)

Käyttäjän EmmaUronen kuva
Emma Uronen Vastaus kommenttiin #10

Olet jälleen oikeassa. Joten voisinpa siistiä tuonkin sanamuotoon "kääntele voimakkaasti". Kiitos, hyvä että joku huomioi tällaiset. Tuppaan kirjoittamaan reseptit hieman sekavaan muotoon itselleni, joten ainakin yhdestä aikasemmasta ohjeesta löytää muodon "sekoita raivokkaasti", joka ei taida olla kovinkaan looginen. Kiitokset jälleen!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

Loppu hyvin, kaikki hyvin, väsätään kakkuja lähimmäistemme iloksi jatkossakin :)

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen Vastaus kommenttiin #11

Mutta eikös ohjeiden kuulu ollakin kuin videoiden käyttö-ohje koskien ajastusta
Mahdollisimman sekavat ja sisältää myös salaisen aineosan (esim Jakinvauvajuusto)
Siinä sitten viaton ohjeistettu parhaansa yrittää ja pettyy
Menee ja ostaa seuraavankin suuren kokin ohjekirjasen ja kiroilee

Itse olen jo vuosia luottanut ns "Hullu Professori" metodiin
Paiskon satunnaisia aineosia ja mausteita ties missä lie järjestyksessä
Joskus tulee aivan mahtavaa ja toisinaan tuota, kröhöm erittäin mielenkiintoista

Aina jännä on kokkailevan elämä

Käyttäjän amgs kuva

Emma, kuka olisin neuvomaan, mutta jos yliopistoon halusit älä luovu unelmasta. Moni on lähtenyt Viroon, Ruotsiin ja jopa Puolaan. Noiden maiden yliopistoissa tärkeintä on lukion arvosana ja Suomessa suoritetut oppinnot ovat siellä kovassa arvossa. Ruotsiin voi hakea keväälläkin.

Jos taas kokiksi haluat, onnea opiskelupaikasta!

Käyttäjän EmmaUronen kuva
Emma Uronen

Ei, sitä en missään nimessä tee. Pidän vain vähän hengitystaukoa tiukasta opiskelusta ja teen siksi hetken jotakin muuta. Muutaman vuoden päästä jatkan ehdottomasti soitellen sotaan!

Kiitokset! :)

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset